岑溪人家论坛

关于“上灯节”的一些认识~

马上注册,结交更多好友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?立即注册

x

花灯节
汉族岁时节日风俗。蕴涵生育风俗文化。流行于桂东岑溪、富川等县,已有百多年历史。时间为农历正月初十,凡上一年添有男孩之家,要到社庙挂花灯。灯用竹篾扎架,外糊花纹纸,上写吉祥谜语,内点油灯,逐日添油。挂灯者众,社庙自然形成灯棚。添丁之家同日饮花灯酒,外公外婆给小宝宝送去衣服、背带、玩具,亲友、邻居赠衣服同红包致贺,共饮同欢。正月十六落灯。

以上一段文字引百度搜索——

上灯,係一种为新添男丁祈祷祝福嘅习惯,主要在岑溪等地盛行。

但外地人认为这係一种重男轻女嘅行为,好多年前我看《梧州日报》有就过报导,梧州人居然谴责我地岑溪人过于重男轻女,提倡应该废除我地嘅上灯节。

咁蚊仲得了咯?!!!无知嘅梧州人!

我地大家都知道养儿侍老,积谷防饥。

以前係双亲一般係靠仔养老嘅,现在亦都係仔养嘅多,女儿几亲,几孝顺,合用之时,基本都係跟佬扯开!

话说,可能某君聘金丰厚,不过有几多养得两老过世咯?亦都冇係所有老豆老母都能够用银纸砸佢地就开心嘅,佢地有D需要嘅,係亲情, 一种朝夕相处嘅亲情。

你地见过有几多只佬luo老婆会luo埋老婆嘅老豆老母扯咯?

除非生女都只准嫁去对面屋--你地城里人很容易实现这个,譬如在X01房嫁到X02房——同一个楼梯间,真正意义上嘅门当户对~。

但岑溪仲有好多乡下,学不了城市。有D一条村都係兄弟姊妹,要门当户对可能就变成乱了~!

某女儿大个后係女强人,有钱有面,揾到上门女婿……呢个嘛,咁仔女都无所谓啦!……不过一条村又有几多单咁嘅事?

大人为上一年出生嘅男丁上灯,祈祷和祝福佢能聪明伶俐、健康成长、希望佢大个仔后,积极向上,有所出息,并且孝顺父母,当双亲老时,有个依赖嘅人。

在TR嘅工作生活中,可以观察到D现象:当老人体弱病残了,不单止不能工作,仲要靠个药煲浸住生活,发作加重时仲要住院,仔很穷,付不起医药费,在束手无策时,D女却可以比银纸两老治病。

但係,又曾经有一位中年妇女病人咁样向TR诉说:活人世咁耐,咩事冇睇化?我唔係为了聘金,亦不在乎女儿嫁得远近,我只係曾经希望过佢嫁在附近,但係佢不肯,人家问佢为乜嘢,佢居然讲因为如果嫁得近了要经常照顾老豆老母、仲要经常比银纸老豆老母。我听了这句话就想哭,真係哭开几日,我养大佢咁辛苦啊,还供佢读了咁多书,后来只得返个蚊一句话……本段摘自TR的旧笔记-少女猜想2 <http://user.qzone.qq.com/531381632/blog/1207665220>;)

所以,其实生仔生女都冇咩唔好,只係生女嘅话,出嫁之后,更多要面对嘅,係另一个家庭嘅问题,对于娘家已经不可能照顾得十分到边了,能同老人相依为命嘅,只有仔同媳妇。

媳妇只係人家嘅女儿,她只能将以前对娘家嘅大部份孝心同责任移到这个新嘅家庭里来。

仲有D仔係老婆奴,luo开老婆后,咩都听老婆咯,总要同老人分开屋住,因为老人会影响佢地嘅二人世界~!老人真是幸福生活的拖累啊~!

呢个亦都係咁多老豆老母要干预仔女婚姻嘅重要原因之一,不过已经唔係我地今次要倾嘅话题啦~

所以,大人一定要为上一年出生嘅男丁上灯,係因为佢地在考虑佢地晚年嘅事,只有个仔健康,孝顺、有出息,佢地嘅晚年先致有可能好过。

呢个係我地世世代代嘅期盼,虽然有D老豆老母嘅愿望可能会落空,因为,佢地有D生出个败家仔之类,但毕竟,呢个係少数。

正如有D係靠个女养老嘅,一可能佢地生唔出仔、二係佢地个女真係好叻!但毕竟,呢个係少数。

以上,仅係TR一时头脑发热所写,纯属个人偏见,如有某D看官不爽,请自觉离开,呵呵~

后记一:TR有幸上过灯,深知老豆老母嘅用意,所以很爱惜自己(简称自恋),从来不曾逆过老豆老母嘅意思,忆昔孝经云:身体发肤,受之父母,不敢毁伤,孝之始也;立身行道,扬名于后世,以显父母,孝之终也。好明显,TR只能做到之始。而之终者,未了然也~!

后记二:TR记得细时读蒙书有讲:孤阴则不生,独阳则不长,故天地配以阴阳;男以女为室,女以男为家,故人生偶以夫妇。阴阳和而后雨泽降,夫妇和而后家道成。然后知男女无分轻重。而所谓血脉者,更是废话--如果社会能供养起所有嘅老人,我地何苦去谂咁多无谓嘢?

本帖被以下淘专辑推荐:

简洁点道是讲比D亲戚朋友听我生了只仔!你D要恭喜下我波!

正是正是!恭喜恭喜!红包呢~![s:11]3
[s:42]这个版块仲×空缺中×,比我上坐坐好啰,唔知得唔得呢??
恭喜你当上版主了~~~
要支持下版主啵
几乎每年的\"上灯酒\"都喝不赢
[s:217]5上灯酒,好似年年都有。
楼主确实有料
几乎每年的\"上灯酒\"都喝不赢
心怎么了 发表于 2010-1-22 00:50

嘻嘻!不过现在有两旧碌同四旧碌D人多了,赶去饮嘅效率就提高了许多~!